webdesign af webbureau onlineBRAND

spillertype

Regler

Der er mange, som tror, at rugby er et spil uden regler, men det er dog langt fra tilfældet. Det kan måske godt virke sådan, når man ser rugby for første gang og så hjælper det at kunne de vigtigste regler. 
Under spillertyper kan du lære mere om de enkelte positioner på et rugbyhold og i Media kan du downloade folderen En introduktion til rugby.

Udspark:

Kampen begynder med et udspark fra midten af banen. Bolden skal sparkes mindst 10 meter frem. På samme måde sættes spillet i gang efter en scoring.
Når spillet er i gang, gælder det om at skabe plads til dig selv og dine medspillerne. Det gør man ved at aflevere (altid bagud) og spille sig frem på banen. Man kan selvfølgelig ikke undgå at blive tacklet og så gælder det om at sørge for, at det er dine medspillere, der får fat i bolden og fortsætter spillet ned mod mållinjen.

Bolden:

Den ovale bold skal bæres i hænderne og må kun afleveres bagud. En gylden regel er, at du altid skal være mellem bolden og dit eget mål ellers er du off-side. Bolden må sparkes i alle retninger på banen. Det kan være meget svært, at sparke præcist (bolden er jo ikke rund), men så gælder det om at du eller dine medspillere når først til bolden. Nogen gange kan det også være nødvendigt at sparke, hvis man er presset - og så flytter man spillet op til der hvor bolden lander - og væk fra din egen mållinje. 

Tacklinger:

Kun spilleren med bolden må tackles. En spiller er tacklet når han er fastholdt og bragt til jorden. En tackling kan foretages af en spiller der kaster sig og holder fast om modstanderens ben. Farligt spil, som bl.a. benspænd, hals-tacklinger og andre farlige tacklinger er strengt forbudt!
Når du er tacklet betyder det ikke, at du har mistet bolden. Det gælder om at dine medspillere følger med dig og er der til at fortsætte angrebet. Det kalder vi "support" og det er noget af det vigtigste i rugby. Alene kan man være nok så dygtig, men uden holdet kommer man ingen vegne. 

Scoringer:

Man kan få point på fire måder:

1) Ved at trykke bolden mod jorden i målområdet. Det kaldes et forsøg og giver 5 point.
2) Spark efter forsøg (conversion) ud for det sted, hvor forsøget blev scoret, over overliggerne og mellem de to opstandere. Det giver 2 ekstra point.
3) Direkte på straffespark, der kan dømmes overalt på banen. Der skal sparkes over overliggeren og mellem de to opstandere og det giver 3 point.
4) Dropspark i åbent spil giver 3 points. Spilleren slipper bolden fra hænderne, så den rammer jorden, og sparkes i opspringet over overliggeren og mellem de to opstandere.