webdesign af webbureau onlineBRAND

spillertype

F.A.Q

Nedenfor har vi samlet nogle af de spørgsmål, vi ofte får om rugby. Finder du ikke svar på dine spørgsmål er du naturligvis meget velkommen til at kontakte os - vi hjælper hurtigst muligt.

 

Spørgsmål: Hvor mange spillere er der på et hold?

Svar:
I senior rugby spiller man enten 15-mands eller 7-mands rugby. Og når vi skriver "mand" så betyder det bare antallet af spillere - det kan jo også være piger.

I ungdomsrækkerne tilpasser man antallet af spillere i forhold til modstander og alder. Og har en klub ikke et helt hold, så spiller man sammen med en anden klub - så er der altid kampe til alle.

Spørgsmål: Er der mange regler i rugby?

Svar:
Ja, men man behøver ikke at kende dem alle fra starten. Den vigtigste regel er, at man kun må aflevere bolden bagud - og kun tackle den spiller, der har bolden. Din træner sørger for at du lærer de vigtigste regler og i de helt unge rækker, er træneren med på banen for at hjælpe og forklare undervejs. Så finder man hurtigt ud af rugby. Du kan også finde hjælp her på siden.
Mange af reglerne i rugby går ud på at sikre spillernes sikkerhed - og dommeren sørger for at fortælle, hvad han fløjter for. Det gælder også i senior rugby.

Spørgsmål: Hvordan scorer man?

Svar:
Man kan få point på 4 måder.

1) Et FORSØG giver 5 point og er når man løber ned i modstandernes målområde og trykker bolden i jorden. Du skal lige huske, at det ikke er nok bare at løb ind i målområdet - og du kan stadig blive tacklet inden du når at score.
2) SPARK EFTER FORSØG (conversion). Når man har scoret får man altid mulighed for at sparke bolden over overliggeren og mellem målstolperne. Det giver 2 point, hvis det lykkes.
3) STRAFFESPARK kan blive dømt over hele banen og hvis det er tæt nok på målet, kan man vælge at sparke bolden over overliggeren og mellem målstolperne. Det giver 3 point.
4) DROPSPARK i åbent spil giver 3 point. Det er ikke så nemt, men hvis du får pladsen og er dygtig til at sparke, så er det dropspark en god mulighed. Du skal slippe bolden fra hænderne så den rammer jorden - og så sparker du til den i opspringet. Bolden skal selvfølgelig over overliggeren og mellem stolperne for at det tæller.
 

Spørgsmål: Hvor længe varer en kamp?

Svar:
I senior rugby varer en 15-mandskamp 2 x 40 min og en 7-mandskamp 2 x 7 min. Men i ungdomsrugby spiller man i kortere tid og flere kampe på en dag. Spilletiden er afhængig af hvilken aldersrække man spiller i . Se mere i "Om rugby".

 

Spørgsmål: Skal man have rugbyudstyr før man starter?

Svar:
Nej, du kan sagtens starte i almindeligt sportstøj. Du vil få brug for et par fodboldstøvler og en tandbeskytter. Det sidste kan de hjælpe dig med i klubben. Faktisk er det meget lidt udstyr, der er tilladt i rugby og det er derfor ikke en dyr sport.

Spørgsmål: Er der mange skader i rugby sport?

Svar:
Nej, det er der heldigvis ikke. Men det er en sport med kontakt og blå mærker kan ikke undgås. Til træningen lærer du hvordan du tackler dine medspillere, så hverken du eller den anden spiller ikke kommer til skade. Med de rigtige teknikker lærer du hvordan du bærer dig ad og samtidig får brugt hele kroppen på en sjov og god måde.
 

Spørgsmål: Er det hårdt at spille rugby?

Svar:
Altså, du bruger hele kroppen i rugby. Det betyder at du bliver nødt til at passe din træning. Du skal regne med at være i fuld aktivitet, men det er ikke hårdere end så mange andre sportsgrene.
 

Spørgsmål: Skal man være stor og stærk - og kan piger også spille?

Svar:
Rugby er for alle. Om du er lille, stor, lang eller smal, ung eller gammel, pige eller dreng. Noget af det bedste ved rugby er, at der er brug for alle på holdet. Det kan godt være en fordel at være stor og stærk, men der skal også være nogle på holdet, der er små og hurtige.
I ungdomsrækkerne spiller piger og drenge sammen, men i senior rugby er der både turneringer for mænd og kvinder. Rugby er en rigtig god måde at holde sig i god fysisk form - også for piger.

 

Spørgsmål: Hvor gammel skal man være for at starte i en klub?

Svar:
De yngste spillere er omkring 7 år, Det er aldrig for tidligt at lege med en oval bold, men i klubberne er de yngste hold U/9. Det er sjovest at spille, hvis der er flere på ens egen alder - specielt hvis man ikke er så gammel. Så tjek med din nærmeste klub - eller tag dine venner med derhen.

 

Spørgsmål: Er rugby en stor sportsgren?

Svar:
Ja, det er faktisk en af verdens største holdidrætter. Herhjemme har vi stadig plads til mange, mange flere. Der er omkring 2500, der spiller rugby i Danmark.
I de store rugbynationer er sporten nationalsport med mange 100.000 spillere. Der bliver helt sikkert flere, når 7-mandsrugby kommer på OL programmet i 2016 - også i Danmark.

 

Spørgsmål: Hvor ligger den nærmeste rugbyklub?

Svar:
I hovedmenuen i toppen af siden, er der et menupunkt - "klubber". Her finder du en en oversigt over alle rugbyklubber i Danmark. Klik her for at gå til siden nu.